Werkgeversimago komt te voet en gaat te paard

14-06-2023

Hoe zit het met dat werkgeversimago tegenwoordig?
Je kunt geen LinkedIn- of Facebookpagina openen en geen glanzend bedrijfsmagazine doorbladeren, zonder te worden overspoeld door bedrijven die zichzelf als de nieuwste versie van het paradijs op aarde presenteren. 

Als je ze mag geloven, zijn het geen bedrijven meer, maar wonderlijke utopieën waar iedere werknemer elke dag met een stralende glimlach en sprankelende ogen naartoe gaat.

Aan alle kanten schreeuwen ze om je aandacht. "Kom bij ons werken, wij zijn dé plek om te zijn!"

Persoonlijk vind ik het van een totaal gebrek aan fantasie getuigen als ik weer eens een bedrijfsbusje voorbij rijd met achterop de tekst “Word jij onze nieuwe collega?”. Jeetje……. Verzin eens wat anders.

Maar het lijkt erop dat de strijd om talent meer is verworden tot een wedstrijd in decoreren dan in daadwerkelijk structureel een goed werkgevers-imago opbouwen zorgen voor je personeel. Want waar gaat het nu echt om in deze imago-oorlog?

Het is een curieuze paradox. In een tijd waarin bijna iedereen die wil en kan werken de keuze heeft uit meerdere werkgevers, lijkt het erop dat bedrijven meer energie steken in het oppoetsen van hun façade dan in het creëren van een daadwerkelijk aantrekkelijk werkgeverschap.

En ja, het moet gezegd worden, een goed imago kan wonderen doen. Het kan de aandacht trekken van dat ene toptalent waar iedereen om vecht. Het kan de roddels van de sector beheersen en je concurrenten groen van jaloezie maken. Maar laten we niet vergeten dat een sterk imago gebouwd moet worden op een sterke realiteit.

"Goed imago komt te voet en gaat te paard," is een oude wijsheid die we soms lijken te vergeten. Het is alsof werkgevers geloven dat ze met een paar kleurrijke Instagram-posts en holle slogans een solide reputatie kunnen opbouwen. Alsof ze vergeten dat één ontevreden werknemer die naar buiten treedt, één negatief nieuwsbericht, genoeg kan zijn om hun zorgvuldig opgebouwde imago in een oogwenk te vernietigen.

Marketingcampagnes hebben alleen zin als er een robuuste en welgemeende strategie onder ten grondslag ligt. Investeer dus in een omgeving die past bij je bedrijfscultuur en die medewerkers vrolijkt maakt. Pas dan zullen je doelstellingen aangaande een gewenst Employer Brand resulteren in het gewenste imago met je huidige medewerkers als ambassadeurs.

Dus werkgevers, laat ons stoppen met deze onophoudelijke inspanning om het mooiste decor te creëren en begin met het bouwen van solide fundamenten. Laten we investeren in de realiteit, niet in de façade. Want een sterk werkgeversimago is geen Instagram-filter; het is de naakte, ongefilterde waarheid van wat je als werkgever te bieden hebt.

Wil jij je imago boosten? Neem gerust contact op met Erik Titulaer of Rob Kömhoff via 077-3030500 of info@hoeaantrekkelijkbenikalswerkgever.nl
We helpen je graag!

Mogen we jouw organisatie een spiegel voorhouden?

Grote kans dat we je weten te prikkelen in een gesprek. We komen graag kennismaken. Geheel vrijblijvend, maar met blijvende indruk.

Eerst even bellen? We helpen je graag verder!

Je kan even bellen met Rob of Erik

Of stuur een mailtje naar onderstaand e-mailadres en je hoort zo snel mogelijk van ons.