Hoe zou jouw organisatie ruiken? Een confronterende kijk op bedrijfscultuur

22-05-2023

Welkom in de prachtige wereld van bedrijfscultuur en DNA, waar veel organisaties rondwaren als blinde muizen in een kaasfabriek, geen idee hebbende van wat hen uniek maakt, of erger nog, denkend dat hun 'we zijn als een familie' mantra hen onderscheidt van de rest. Dat is zo bijzonder als zeggen dat je ademt om in leven te blijven.

Bedrijfscultuur, wat is dat? Het is de ongrijpbare, onderhuidse laag van normen, waarden, en ongeschreven regels die bepalen hoe de mensen in uw organisatie werken en zich gedragen. Het is als het aroma dat uit de keuken van uw organisatie komt, waarvan u niet kunt bepalen of het de geur is van een Michelin-sterrenrestaurant of van een afgebrande tosti.

En waarom is dit belangrijk? Omdat, geloof het of niet, mensen graag werken in een omgeving waar ze zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen. Het blijkt dat medewerkers die zich op hun gemak voelen in de cultuur van hun organisatie, beter presteren, meer betrokken zijn, en minder snel hun bureau vullen met dozen van hun persoonlijke bezittingen en op een vrijdagmiddag vertrekken.

Nu hoor ik u vragen: "Hoe kunnen we onze bedrijfscultuur verbeteren?" Nou, het is een soort wetenschappelijke expeditie. Je begint met het in kaart brengen van de huidige cultuur, zoals een antropoloog die een onbekende stam bestudeert. Wat zijn de rituelen, de gebruiken, de taboes? Vervolgens vergelijkt u dit met de cultuur die u wilt hebben, zoals een kind dat een verlanglijstje maakt voor Sinterklaas. En dan komt het moeilijke deel: het overbruggen van de kloof tussen de twee.

Maar wees gewaarschuwd, het creëren van een authentieke en aantrekkelijke bedrijfscultuur is geen spelletje 'verbind de puntjes'. Het is een complex proces dat alle aspecten van de organisatie omvat, van leiderschap tot communicatie, beleid, processen, beloning, en meer. En bovenal, het vereist de betrokkenheid en steun van iedereen, niet alleen van de hoge bazen in hun ivoren torens.

Dus, beste organisaties, wordt wakker en ruik de koffie. Het is hoog tijd om werk te maken van je bedrijfscultuur. Je zult verrast zijn hoeveel makkelijker het is om talent aan te trekken en te behouden als je cultuur meer is dan een paar holle frasen op je website. En wie weet, misschien word je dan eindelijk een organisatie die zich echt onderscheidt in de markt, in plaats van gewoon een van de vele muizen in de kaasfabriek.

Echt het onderscheid willen maken? Begin bij www.hoeaantrekkelijkbenikalswerkgever.nl 

Zowel Erik als Rob helpen je graag.

Mogen we jouw organisatie een spiegel voorhouden?

Grote kans dat we je weten te prikkelen in een gesprek. We komen graag kennismaken. Geheel vrijblijvend, maar met blijvende indruk.

Eerst even bellen? We helpen je graag verder!

Je kan even bellen met Rob of Erik

Of stuur een mailtje naar onderstaand e-mailadres en je hoort zo snel mogelijk van ons.