Het is geen ‘waterboarding, maar ‘onboarding’

07-07-2023

Bureau

Terwijl waterboarding bekend staat als een wrede martelmethode, hebben veel bedrijven hun eigen versie van marteling ontwikkeld - onboarding. Het is een proces dat bedoeld is om nieuwe medewerkers te helpen wennen aan hun nieuwe omgeving, maar in werkelijkheid is het een kwestie van "zoek het zelf maar uit”.

Welkom bij het faillissement van de inwerkprogramma's, waar nieuwe medewerkers worden blootgesteld aan een allesbehalve warm welkom. In plaats van een gestructureerd inwerkprogramma dat hen helpt om succesvol te integreren in de organisatie, worden ze overgelaten aan hun lot. Nieuwe medewerkers worden met open armen ontvangen tijdens het sollicitatieproces, met beloften van een geweldige werkcultuur en ondersteuning. Maar zodra ze de drempel van de organisatie oversteken, worden ze geconfronteerd met een chaotische wirwar van onduidelijke taken en verwachtingen.
In plaats van een gestructureerde begeleiding en ondersteuning, worden nieuwe medewerkers overladen met bergen papierwerk en stapels handleidingen. Alsof ze hun weg moeten vinden in een doolhof zonder kaart. Er is geen sprake van een welkomstprogramma, geen mentor om hen de weg te wijzen, en geen duidelijkheid over de verwachtingen.
Het resultaat is een gevoel van desoriëntatie en demotivatie bij de nieuwe medewerkers. Geen wonder dat 23% van alle startende medewerkers de organisatie al binnen een jaar verlaat.
Dus laten we de ironie van "geen waterboarding, maar onboarding" niet negeren. Het is tijd voor organisaties om hun verantwoordelijkheid te nemen en te investeren in een degelijk onboardingprogramma. Nieuwe medewerkers verdienen een warm welkom, heldere verwachtingen en de nodige ondersteuning om succesvol te zijn. Laten we de marteling van onboarding achter ons laten en bouwen aan een cultuur waarin nieuwe medewerkers echt worden ingewijd in de organisatie.
Advies of hulp nodig bij het opzetten van een goed en passend Onboardingproces? Neem even contact op met mij of Anouk en we helpen je graag! Erik

Mogen we jouw organisatie een spiegel voorhouden?

Grote kans dat we je weten te prikkelen in een gesprek. We komen graag kennismaken. Geheel vrijblijvend, maar met blijvende indruk.

Eerst even bellen? We helpen je graag verder!

Je kan even bellen met Rob of Erik

Of stuur een mailtje naar onderstaand e-mailadres en je hoort zo snel mogelijk van ons.