Help, gaat de grijze golf ons vernietigen?

11-10-2023

Stel het je eens voor: het jaar 2040. Terwijl de technologie vorderingen maakt en het reizen via hoverboards eindelijk de norm zijn geworden, staat Nederland voor een groeiende uitdaging van epische proporties. In dat jaar zullen 4,6 miljoen Nederlanders genieten van hun welverdiende ouderdomspensioen, wat neerkomt op een kwart (ik herhaal: 25%) van de bevolking.

Jawel, dat betekent dat we bijna allemaal óf in de zorg óf in de horeca moeten werken. Waarom, vraagt u zich af? Omdat onze vitale ouderen, die steeds ouder worden, zich voortbewegen in rolstoelen door ziekenhuizen of op hun elektrische fietsen het ene na het andere terras overspoelen. Wordt de jongere generatie hierdoor gedwongen om te kiezen tussen zorgverlener of barista? Het is als een uitdaging uit een dystopische film, en we noemen het "Hoe financieren we de verzorgingsstaat?"

Laten we eens beginnen met de zorg. In 2040 zal de vraag naar zorgverleners exponentieel toenemen. De oudere generatie zal niet alleen meer medische zorg nodig hebben, maar ook de behoefte aan empathische aandacht en luisterende oren zal groeien. Dus, lieve jongeren, maak je klaar om het nieuwe "Netflix & Chill" te ontdekken: "Bedpan & Begrip." Want als jij het niet doet, wie dan wel? Maar wees gewaarschuwd, want het dragen van een stethoscoop betekent niet automatisch dat je alle afleveringen van Grey's Anatomy hebt gezien. Of wellicht gaat de AI-robot ook deze (empathische) taak overnemen, wie weet!

Aan de andere kant hebben we de horeca, die zal bloeien als nooit tevoren. Stel je voor: elke dag is een zonnige dag voor de pensionado's, en ze zullen niet aarzelen om hun vrije tijd door te brengen op terrassen en in restaurants. Het bedienen van een tafel wordt een strategisch schaakspel waarbij je de namen en voorkeuren van tientallen vaste gasten moet kunnen onthouden. Dus, als je niet van de ene tafel naar de andere wilt racen met een dienblad vol cappuccino's en appeltaarten, zou je misschien kunnen overwegen om een carrière als geheugenkampioen te starten.

Nu rijst de vraag: is deze situatie een kans of een bedreiging voor de jongere generatie? Nou, dat hangt af van hoe je het bekijkt. Het biedt is zeker een kans om te leren, te groeien en je aan te passen aan een veranderende arbeidsmarkt. Jongeren kunnen waardevolle ervaring opdoen in de zorg of horeca, waarbij ze empathie, communicatieve vaardigheden en multitasking tot een kunstvorm verheffen. Bovendien kunnen ze leren van de levenswijsheid van de oudere generatie, die meer verhalen heeft dan er pagina's in hun paspoort passen.

Maar laten we niet vergeten hoe we in en als Nederland ons geld in 2024 verdienen en de economie draaiende houden. In deze snel veranderende wereld moeten we ons aanpassen aan nieuwe kansen en uitdagingen. Dit betekent investeren in technologie, innovatie, duurzaamheid en onderwijs. We moeten onze jongeren voorbereiden op de banen van de toekomst, zodat ze niet alleen in de zorg en horeca kunnen werken, maar ook in sectoren als kunstmatige intelligentie, groene energie en biotechnologie.

Dus, terwijl we ons voorbereiden op de uitdagingen van "Hoe financieren we de verzorgingsstaat?" laten we niet vergeten dat de toekomst niet alleen een last is, maar ook een kans. Laten we samenwerken, van elkaar leren en ons aanpassen aan deze nieuwe realiteit. En laten we hopen dat we tegen 2040 ook hoverboardparkeerplaatsen hebben, want anders wordt het wel heel druk op de fietspaden. 

Wil jij weten hoe je organisatie scoort op carrièreperspectief of persoonlijke ontwikkeling? Doe hier de analyse.  

Mogen we jouw organisatie een spiegel voorhouden?

Grote kans dat we je weten te prikkelen in een gesprek. We komen graag kennismaken. Geheel vrijblijvend, maar met blijvende indruk.

Eerst even bellen? We helpen je graag verder!

Je kan even bellen met Rob of Erik

Of stuur een mailtje naar onderstaand e-mailadres en je hoort zo snel mogelijk van ons.