Helaas werkgever, je bent gewogen en te licht bevonden

21-06-2023

Welkom in de nieuwe realiteit van de arbeidsmarkt, waarin kandidaten de scepter zwaaien en werkgevers zich moeten buigen om in de gunst van talentvolle professionals te komen. We bevinden ons in een tijd waarin iedereen die wil en kan werken, het voor het zeggen heeft. 

De traditionele hiërarchie is op zijn kop gezet en werkgevers moeten nu echt hun best doen om kandidaten te overtuigen om voor hen te kiezen.

Verandering van machtsverhoudingen
In vroegere tijden hadden werkgevers het privilege om het selectieproces te bepalen. Ze stelden de eisen op, namen beslissingen en kandidaten waren blij om überhaupt in aanmerking te komen voor een baan. Maar nu? Nu hebben de kandidaten de macht in handen. Ze hebben meerdere opties en kunnen kiezen uit verschillende werkgevers. Het is een wereld waarin bedrijven moeten concurreren om talent aan te trekken. Werkgevers moeten in de rij staan en hun best doen om de kandidaten te overtuigen dat zij de uitverkorene zijn.

De juiste fit is cruciaal
Voorheen was het voldoende als een werkgever een functie aanbood en een salaris voorstelde. Maar nu draait alles om de perfecte fit. Kandidaten willen niet alleen een baan, ze willen een werkplek waar ze zich thuis voelen. Ze willen een bedrijfscultuur die bij hen past, een filosofie die aansluit bij hun waarden en een omgeving waarin ze kunnen groeien. Het draait om carrièreperspectief en arbeidsvoorwaarden die hen tevreden stellen. Werkgevers moeten alles op alles zetten om te bewijzen dat ze de juiste match zijn.

Het machtige "Ik laat het wel weten"
Werkgevers staan vaak met lege handen wanneer kandidaten het beroemde zinnetje uitspreken: "Bedankt voor het leuke gesprek, ik laat binnenkort weten of ik opensta voor een tweede gesprek." Veelal is dit een voorbode voor het ergere: "Helaas werkgever, je bent gewogen en te licht bevonden"

De onvermijdelijke afwijzing?
Het is een harde realiteit voor veel werkgevers: ze worden afgewezen. Klaarblijkelijk heb je ondanks je inspanningen en overredingskracht de kandidaat niet weten te verleiden. De boodschap is duidelijk: "Ik heb gekozen voor een andere werkgever”

Conclusie
Welkom in de kandidatenmarkt, waar de rollen zijn omgedraaid en werkgevers moeten vechten om talent aan te trekken. Het is een wereld waarin kandidaten de macht hebben en werkgevers hun best moeten doen om indruk te maken. Werkgevers moeten zichzelf grondig evalueren en zorgen dat ze niet licht bevonden worden. Gelukkig is het zeker nog niet te laat en is je aantrekkelijkheid maakbaar.
Schroom dus niet om ons te contacten zodat ook jij “the hotest boy or girl in town” wordt.

Mogen we jouw organisatie een spiegel voorhouden?

Grote kans dat we je weten te prikkelen in een gesprek. We komen graag kennismaken. Geheel vrijblijvend, maar met blijvende indruk.

Eerst even bellen? We helpen je graag verder!

Je kan even bellen met Rob of Erik

Of stuur een mailtje naar onderstaand e-mailadres en je hoort zo snel mogelijk van ons.