Heeft jouw bedrijf een fanclub? Tijd om ambassadeurs te kweken!

29-11-2023

Shutterstock 2129743853 (1)

Gooi alle traditionele wervingsstrategieën maar overboord – de nieuwe parel van HR-marketing is zo oud als de weg naar Rome: mond-tot-mondreclame. Schokkend? Niet echt. Maar Randstad doet ons met hun onderzoek uit 2023 wel de wenkbrauwen fronsen: 28% van de baanswitchers vond hun nieuwe goudmijn via persoonlijke connecties. Tijd dus om jouw medewerkers om te toveren in rasechte ambassadeurs van je bedrijf, zodat je in 2024 bovenaan de voedselketen staat.

Hoe transformeer je Patrick de programmeur in Patrick de promotiemachine? Begin met een cultuur die niet alleen op papier staat, maar waarvan de inkt doordrenkt is in elke vezel van het bedrijf. Een cultuur die zo aanstekelijk is, dat medewerkers niet anders kunnen dan hun liefde voor het bedrijf te spuien bij elke netwerkborrel.

Het geheime ingrediënt is authenticiteit. Medewerkers ruiken neppe bedrijfsslogans en geforceerde teambuildings mijlenver. Ambassadeurschap groeit waar werknemers zich gewaardeerd, gehoord en betrokken voelen. Geef ze het podium, luister echt naar hun ideeën en voer ze ook uit. Een werknemer wiens suggestie tot leven komt, praat hierover – trots als een pauw.

Maar laten we wel wezen, een goed verhaal verkoopt zichzelf niet als niemand het hoort. Dus, equip je medewerkers met de verhalen en de middelen om ze te delen. Een social media 'deel-cultuur' met hashtags die zo catchy zijn dat ze blijven plakken, en content die smeekt om gedeeld te worden. Jouw mensen moeten jouw hashtag willen dragen als een geuzennaam.

En waarom stoppen bij alleen praten? Laat ze zien. Medewerkers die op de voorgrond treden op de 'werkenbijwebsite', in bedrijfsvideo’s en bij klantpresentaties – dat zijn je VIP-ambassadeurs. Niets zegt 'ik geloof in dit bedrijf' zoals een glunderend gezicht op de homepage.

Dus, HR-marketeers, poets die badges van trots op en maak van elke werknemer een lopend reclamebord. En onthoud, een echte ambassadeur wordt niet gemaakt, die wordt geboren uit een werkomgeving waar je alleen maar over kunt opscheppen. Heb je een zetje nodig om je eigen fanclub te beginnen? Ik heb wat cheerleading-trucs in petto. Laat van je horen!

Mogen we jouw organisatie een spiegel voorhouden?

Grote kans dat we je weten te prikkelen in een gesprek. We komen graag kennismaken. Geheel vrijblijvend, maar met blijvende indruk.

Eerst even bellen? We helpen je graag verder!

Je kan even bellen met Rob of Erik

Of stuur een mailtje naar onderstaand e-mailadres en je hoort zo snel mogelijk van ons.